Çocuk ve Ergenlerde Beslenme Danışmanlığı
Çocukluk ve ergenlik döneminde doğru beslenme geleceğimiz olan çocuklarımızın daha sağlıklı bir hayat yaşamaları için önemli kriterlerin başında gelir. Kızlarda 10-12, erkeklerde ise 11-14 yaşlarında başlayan ve 18 yaşına kadar devam eden süreçte kazanılan olumlu ya da olumsuz alışkanlıklar yetişkinliğe zemin hazırlar. Bu dönemlerde edinilen beslenme alışkanlıkları gelecekteki sağlık durumunuzu etkiler. Çocukluk ve ergenlik döneminde sadece kilo alma ya da kilo verme problemi yaşandığında değil; sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanması için de beslenme ve diyet uzmanından destek almanız gerekir.
Özellikle son yıllarda fastfood beslenmenin hayatımızı işgali ve fiziksel aktivite azlığı çocuklarda obezite başta olmak üzere pek çok sağlık problemiyle karşılaşılmasına neden olmaktadır. Çocukluk ve ergenlik döneminde kontrolsüz kilo alımı kızlarda erken, erkeklerde ise geç ergenliğe; yetersiz beslenme ise sağlıklı gelişimi yavaşlatarak büyüme geriliğine yol açabilir.
Çocuğunuzun sağlıklı bir büyüme dönemi geçirmesi için...
-Karbonhidrat ve yağ tüketimine dikkat etmesini sağlayın.
-Büyümesinin hızlandığı bir dönemden geçtiği için protein ağırlıklı beslenmesini sağlayın. Aldığı günlük enerjinin %20’sini proteinlerden, %30’unu yağlardan %50’sini karbonhidratlardan alması gerektiğini unutmayın.
-Protein ve omega 3’ten zengin olan et ve balık ürünlerini haftanın iki günü tüketmesini sağlayın.
-Kahvaltı fiziksel ve zihinsel gelişim yönünden çok önem taşır. Bu nedenle çocuğunuza peynir, yumurta, süt gibi proteinden; sebze, meyve, zeytin ve ceviz gibi lif kaynaklarından zengin bir kahvaltı hazırlayın. Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu göz ardı etmeyin.
-Ergenlik dönemiyle birlikte artan enerji ihtiyacı nedeniyle ara öğünlerde kuruyemiş, meyve ya da sandviç gibi sağlıklı alternatiflere yer verin.
-Çocuğunuzun beslenme alışkanlıklarını belirleyen en önemli şeyin sizin beslenme alışkanlıklarınız olduğunu unutmayın. Bu nedenle mutlaka aynı sofraya oturarak günde 3 öğün yemek yemeyi alışkanlık haline getirin.
-Fastfood ürünlerden kaçının.
-Asitli ve şekerli içeceklerden uzak durmasını sağlayın. Bu ürünler yerine ayran, süt, şekersiz ev yapımı limonata gibi sağlıklı içecekleri tercih edin.
-Günde en az 2 litre su içmesini sağlayın.
-Kalsiyum ihtiyacı 800-1000 mg arasındadır ve bu ihtiyacı karşılamak için kalsiyumdan zengin süt, yoğurt, kefir, peyniri her gün düzenli tüketmesini sağlayın.
-Okulda yediği yemeklerin de evdeki gibi sağlıklı olmasına dikkat edin.