Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı
Sağlıklı Beslenme
Diyet yapıyorum değil sağlıklı besleniyorum diyenler sürdürülebilir beslenme alışkanlıkları kazanırlar. Sağlıklı beslenmek diyetin temel kuralıdır. Diyet; aç kalmak, aşırı kısıtlanmak, eziyet çekmek değildir. Diyet; besin ögelerini yeterli ve dengeli alarak sağlıklı beslenmektir.
Sağlıklı beslenme önerileri ;
- Günde 3 ana 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün beslenin.
- Sık yemek, kan şekerinin dengeli olmalı, karaciğerdeki depolarımızın boşalmaması için önemlidir.
- Yemek saatlerinizi aksatmayın, düzenli yemek yiyin. Gün içinde 3,5-4 saati aşmadan besin tüketiniz.
- Tek tip beslenmekten uzak durun. Vücudumuzun düzenli çalışması için; karbonhidrat, protein ve yağa ihtiyacı vardır. Birinden fazla aldığınızda; bu fazla enerji vücutta yağ olarak depolanır. Kilo alırsınız. Karbonhidrat, protein ve yağları besinlerden yeterli ve dengeli miktarlarda almak önemlidir.
- Günde 2-2,5 litre su tüketin. Sabah uyanınca, kahvaltıdan önce; öğle ve akşam yemeklerinden 30 dakika önce ve 2 saat sonra; gece uyumadan önceki vakitler su içmenin en ideal vakitleridir. Bu vakitlerde su içmek sindirimi kolaylaştırır, daha az kalori alınmasını sağlar, mideyi rahatlatır, vücut ısısını dengeler.
- Bol sebze ve salata tüketin. Posa içerikleri sayesinde doygunluk sağlar, şeker dengesini düzenler, kolesterol oluşumunu engeller ve kolestrol seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur. Günde ortalama 4-5 porsiyon sebze, 2-3 porsiyon meyve tüketilmeli.
- Tam tahıllı ekmekler (çavdar, tam buğday ekmeği vb esmer ekmekler) tüketilmeli.
- Fiziksel aktivitenizi artırın. Spor yapmanın da doğru kuralları olduğunu unutmayın.
- Spor kesinlikle aç karnına değil yemek yedikten 1 saat sonra yapılmalı, Vücuttaki yağlar 20 dakika sonrasında yakılmaya başladığı için en az 25-30 dakikalık spor yapın egzersizler önerilir. Egzersizi hayatınızın 1-2 gününe sığdırmak yerine her güne yaymaya çalışın. Spor yapamıyorum diyenlerdenseniz, en azından toplu taşıma kullanıyorsanız iki durak önce inin ve yürüyün, asansör yerine merdivenleri kullanın.
- Kısa mesafelerde araba kullanmayın. Bu ufak değişiklikler bile gün içinde metabolizma hızınızı artırıcı etki gösterecektir.
- Gün içinde tükettiğiniz yağ miktarını sınırlandırın. Salatalara en fazla bir tatlı kaşığı yağ koyun. Ayçiçek, soya, mısırözü, fındıkyağı ve zeytinyağını bir arada karıştırarak kullanın.
- Sadece kilo vermek / kilo almak için değil sağlıklı beslenme konusunda da bir
- Diyetisyene danışabilirsiniz.